Pantenol v péči o pokožku: vlastnosti a užití

Pantenol je velice známým komponentem mnohé o pokožku pečující kosmetiky. Je to přírodní složka, která se tvoří v naší pokožce, která ji tak toleruje. Pantenol nezpůsobuje žádné podráždění a bere se jako velice jemná a nesmírně efektivní produkt. Jaké má vlastnosti a jak se má používáte? Pojďme to zjistit!

Co přesně pantenol vlastně je? 

Pantenol (dexpantenol, D-pantenol), je známý také jako provitamin B5. Jedná se o derivát vitamin B5, kyseliny pantotenové, což je vitamin, který se vyskytuje v naší pokožce, v našich vlasech a v našich nehtech. Nedostatek tohoto vitaminů a následná hypovitaminóza může způsobovat odlupování pokožky a urychlení šedivění vlasů. Pokud chceme zmírnit tyto symptomy, rozhodně se vyplatí použít právě pantenol. Substance se skvěle dostává do hlubokých vrstev pokožky, vlasů a nehtů, kde se transformuje do kyseliny pantotenové. Také bychom neměli zapomenout na fakt, že se vyskytuje ve dvou formách: L a D. Pouze D forma se transformuje na pantotenovou kyselinu pokožky. D-pantenol je hustou, viskózní a olejovou tekutinou, která se musí zpracovat před finálním užitím jakožto kosmetický produkt. Proto se vodní směsi pantenolu používají v mnohých kosmetických produktech.

Pantenol a jeho vlastnosti

Pantenol je velice efektivní. Účinkuje na vlasech, kůži a nehtech:

  • dodává uvolnění a obnovu – zrychluje hojení ran a menších poškozeních pokožky, pomáhá i při léčbě popálenin a jizev;
  • hydratuje pokožku – zjemňuje ji a dodává ji pružnost, zabraňuje ztrátě vody skrze epidermis;
  • posiluje epidermální lipidovou barieru – pokožka je hydratovaná a přestává se odlupovat;
  • posiluje vlasovou strukturu – zahušťuje, posiluje, vyhlazuje a zabraňuje roztřepení vlasových konečků;
  • obnovuje nehtové lůžku – posiluje jej a zabraňuje jeho poškození;
  • bojuje proti vráskám – vyhlazuje je a dodává pokožce hebkost, pružnost a pevnost;
  • není komedogenní – neucpává póry;
  • může se použít na mukózovýcz membránách – má obnovující, vyhlazující a hydratující účinek;
  • má antibakteriální a protizánětlivý účinek.

Pantenol – užití 

Pantenol se používá hlavně jako kosmetika pro péči o pokožku, vlasy a nehty, lze jej použít například následovně:

  • balzámy po opalování – díky obsahu pantenolu urychlují produkci melaninu, čímž chrání před zarudnutím, svěděním a loupáním;
  • šampony a kondicionéry na vlasy – vyhlazují, posilují, zahušťují a hydratují, přičemž také fungují proti lupům a stimulují růst vlasů;
  • krémy na ruce a nehty – pantenol vyhlazuje, obnovuje a posluje nehty a ruce a zabraňuje tak loupání pokožky a kutikul;
  • laky na nehty – obnovuje zde nehtové lůžko poškozené častou manikúrou, ochrání jej také proti škodlivým účinkům laků a externích faktorů;
  • kosmetika pro jemnou pokožku – chrání pokožku a obnovuje ji po menších dermatologických zákrocích;
  • kapky do očí a na kontaktní čočky – podporuje obnovu rozovky, hydratuje oko a chrání jej před vysušováním, únavou a podrážděním;
  • kapky do nosu – starají se o poškozenou nosní sliznici při rýmě či alergii.

Jak pantenol používat?

Kosmetika s pantenolem (často ve formě pěny) se aplikuje na poškozenou oblast pokožky několikrát denně. Pořádně před každým použitím balení protřepte. Pokud se produkt použije na tvář , ujistěte se, že se nedostane do očí, úst, či nosu. Pantenol by se měl aplikovat nejdříve na dlaně a poté na postiženou pokožku. Sám o sobě by neměl způsobovat alergické reakce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *