Ingredience přírodní kosmetiky: pampeliška a její účinek

Roste na loukách nebo zahradách. Často ji však lidé považují za plevel a stejně tak s ní i zacházejí. Neumíme si dostatečně vážit vlastností pampelišky, nemáme ponětí o tom, jak široké využití v kosmetice má. Pojďme se blíže podívat na kosmetiku založenou na základních účincích pampelišek. 

Taraxacum officinale, známá jako pampeliška, je velmi podceňovaná rostlina. Většinou ji nezařazujeme k léčivým bylinkám. Je to trvalka, pro nás spíše plevel než cenná složka kosmetických přípravků. Pro spoustu lidí je její použití v medicíně a kosmetice velkým překvapením.

Pampeliška – vlastnosti 

Pampeliška je rostlina, která roste ve volné přírodě po celé Evropě, Asii a na obou kontinentech na druhé straně Atlantického oceánu – v Severní i v Jižní Americe. Má typické žluté okvětní lístky umístěné velmi těsně u sebe. Podélné zelené lístky a stonek vylučují při odřezání mléčnou tekutinu. V dnešní době má pampeliška pověst otravného plevele na zahradě. Naopak v minulosti, konkrétně z období středověku, pocházejí různé poznámky o jejích léčivých účincích.

Co se v běžné pampelišce skrývá? 

Většinu lidí by asi hodně překvapilo, jaké zajímavé živiny můžeme najít v pampelišce. Hořčík, vitamín B, A, C a E. Tyto živiny jsou obsaženy v největším množství, jimi ale výčet nekončí. Pampeliška obsahuje také další minerály, jako jsou třeba mangan, draslík, železo, vápník, fosfor, zinek a také biotin a choline. V koříncích pampelišky je uložena spousta taninů, inulinů, fytosterolů a minerálních solí. Složení listů je odlišné, nejčastějšími složkami jsou flavonoidy, karotenoidy, vitamíny C a B a tři minerály: draslík, hořčík a křemík. Ačkoli o tom spousta lidí neví, jedno je jisté: pampeliška je velmi bohatá na živiny.

Pampeliška v kosmetice 

INCI: Extrakt z listů z pampelišky

Složení pampelišky, které je důkladně rozebráno výše, můžeme využít v kosmetice. Nejčastěji výtažky z pampelišky můžeme objevit v pleťových krémech, tonerech nebo přípravcích určených pro péči o pleť náchylnou k akné. Většinou používáme výtažek z listů pampelišky, extrakt z listů Taraxacum Officinale. Pokud na nějakou kosmetiku s obsahem pampelišky narazíte, doporučujeme, abyste ji vyzkoušely zejména v případech, že trpíte dermatologickými problémy, jako jsou psoriáza, akné nebo ekzém. Navíc se hojně používá při výrobě kosmetiky proti stárnutí.

Kosmetické vlastnosti smetánky lékařské 

Jak to funguje? Jaké jsou výhody používání pampelišky? Proč stojí za to zahrnout do Vaší péče o pleť tyto složky? Výtažek z pampelišky má prokázané antioxidační vlastnosti, díky tomu účinně neutralizuje volné radikály, a tím zpomaluje proces stárnutí těla. Zlepšuje celkový stav pokožky, čistí a má protizánětlivé účinky.

Při péči o kůži

V souvislosti s péčí o kůži pampeliška ulevuje od různých druhů podráždění. Zlepšuje barvu pokožky a snižuje zčervenání. Pampeliška usnadňuje očistu těla od toxinů a nedokonalostí, protože otevírá póry. Zlepšuje stav pokožky, dodává dostatek živin, hydratuje a kůže vypadá plná života. Díky velkému obsahu antioxidantů pampeliška omlazuje pleť, protože vyhlazuje vrásky a zvyšuje pružnost pokožky. Navíc zesvětluje pihy a stařecké skvrny a dále podporuje při boji s celulitidou.

Při péči o vlasy 

Pampeliška není mezi produkty na péči o vlasy nijak populární. Přesto se však často používá při boji s lupy a navíc pomáhá odmašťovat pokožku hlavy. V případě, že je pampeliška dlouhodobě používána v pravidelných intervalech, může stimulovat růst vlasů. Vlasy budou jemné a zářivé.

Pampelišky a lidová medicína

Již jsme se několikrát zmínili o zkrášlujících účincích pampelišky a jejích regeneračních schopnostech. V tuto chvíli bychom neměli zapomenout na její lékařské účinky. Tinktury z pampelišky (s alkoholovým základem) byly již v lidové medicíně předepisované na léčení různých onemocněních kůže. Cíleně se také připravoval odvar z kořínků pampelišky, protože se skvěle hodil ke koupelím nebo zábalům.

V dnešní době není problém připravit domácí kosmetiku na základě pampelišky.

Vyrobte si kosmetiku s pampeliškou sami 

1. Nalijte malé množství vody na jemně nasekané listy. Doveďte k varu a nechte vychladnout. Míchejte, dokud nebude směs hladká. Naneste směs na obličej asi na 15 minut. Takto vytvořená maska na obličej zmírní podráždění, rozjasní a podpoří léčbu akné.

2. Abyste si připravily druhou verzi masky na obličej, zkombinujte několik rostlinek s přírodním jogurtem a smíchejte je. Pro lepší efekt hydratace přidejte několik kapek přírodního medu. Naneste směs na obličej na dobu asi 30 minut a poté opláchněte důkladně čistou vodou.

3. Pampeliška je také skvělé obličejové tónikum. Stačí, když ke dvěma polévkovým lžícím pampelišek přilejete skleničku vody. Přiveďte k varu a odstavte bokem, aby připravovaná směs mohla vychladnout. Tónikem očisťujte obličej každý den.

4. Vlasovou kosmetiku založenou na pampelišce si také můžete připravit i v pohodlí Vašeho domova. Budete potřebovat 2 polévkové lžíce usušených pampelišek a hrnek vařící vody. Nechte vyluhovat a následně vychladnout. Po umytí vlasů připravenou směsí vlasy znovu opláchněte. Toto opakujte nejlépe každý druhý den. Varování! Upozorňujeme, že mezi vedlejší účinky této péče patří, že může vést k zesvětlení barvy vlasů do měděného odstínu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *