Kyselina mandlová v kosmetologii a její plusy a mínusy

Popularita kyseliny mandlové v kosmetickém průmyslu neustále roste. Je ale na čase, abychom se podívali i na negativní stránky jejího používání. Jak kyselina mandlová funguje? Pro koho je doporučována? Jaké jsou plusy a jaké jsou mínusy jejího používání jakožto kosmetické léčebné kúry?

Klasické škrabky jsou na ústupu a místo nich se objevují léčebné techniky ta použití kyselin. Jsou daleko jemnější a již tolik nezatěžují a nedržádí pokožku hlavy. Díky svému jemnějšímu účinku se kyseliny používají častěji například pro potřebu eliminování pigmentových skvrn, odstranění jizev po akne a vyhlazení a omlazení pokožky. 

Mezi těmi nejjemnějšími kyselinami se kyselina mandlová řadí k těm nejpopulárnějším. Doporučuje se pro ty, kteří trpí problematickou pokožkou, která vyžaduje intenzivní péči. Naneštěstí vás ale musíme varovat, že kyselina nefunguje ve všech případech. 

Komu kyselina mandlová příliš nepomůže?

Kyselina mandlová nepomůže těm, kteří trpí atopickou dermatitidou, či kožními lézemi doprovázenými zánětem. Těhotné ženy, jejichž kůže je daleko citlivější, než normálně, by také neměly používat kyselinu mandlovou. Samozřejmě, toto jsou indikace, které řada žen ignoruje, jelikož jim uhranula idea jemné péče o pokožku. 

Komu kyselina mandlová naopak prospěje? 

Vyzkoušejte ji, pokud:

  • máte mastnou pokožku,
  • máte komedony
  • vás trápí klasické akné,
  • se chcete zbavit skvrn po akné,
  • vidíte, že vaše pokožka vypadá unaveně,
  • potřebujete svoji pokožku vyhladit,
  • chcete zpomalit procesy stárnutí,
  • chcete vylepšit svůj tón kůže.

Díky svým vlastnostem a velice jemnému účinku, se může používat pro všechny typy pokožek a fenotypů.

Pokud chcete kyselinu mandlovou vyzkoušet, čtěte dál:

CO MUSÍTE VĚDĚT O KYSELINĚ MANDLOVÉ? 

Kyselina patří mezi tzv. AHA kyseliny (alpha hydroxy acids), což je název, který můžete slyšet v mnohých salónech krásy.  Často se používají právě pro potřeby exfoliace.

Kyselina mandlová má zajímavou vlastnost – díky svým větším molekulám (v porovnání s dalšími kyselinami), funguje pomaleji a jemněji. Pomalu se dostává do hlubokých vrstev pokožky, takže je zcela bezpečná a nedráždí. Dále nevyvolává žádnou kožní reakci, ani kůži nedělá citlivou slunečnímu záření, takže ji můžete používat i na slunci.

Měli byste také vědět, že řada kosmetických kyselin se používá společně s kondicionéry, tak, aby byl účinek ještě šetrnější. 

Odkud vůbec kyselina mandlová pochází? Již podle názvu vidíme, že měla co dočinění s mandlemi, ze kterých byla poprvé izolována (Amygdalus communis var amara). Získává se procesem hydrolýzy z hořkých mandlí. 

JAK FUNGUJE KYSELINA MANDLOVÁ?

  • Urychluje exfoliaci mrtvých buněk pokožky, uvolňuje jejich mezibuněčné spoje a podporuje mikroexfoliaci.
  • Podporuje exfoliaci svrchní vrstvy kůže, zkrášluje ji, dodává jí jas, redukuje pigmentové skrvrny a vyrovnává tón pokožky.
  • Redukuje komedony a zabraňuje přespřílišné tvorbě mazu optimální stimulaci mazových žláz.
  • Má antibakteriální a antiseptický účinek, který pomáhá bojovat proti akné a zánětům.
  • Stimuluje syntézu kolagenu a elastinu, což jsou molekuly odpovědné za pevnost a hyaluronové kyseliny, která je odpovědná za hydrataci.
  • Zpomaluje procesy stárnutí, i ty, způsobené UV zářením, v případě, že ji používáte pravidelně.

Málo lidí ví, že 

Účinek mandlové kyseliny závisí na její koncentraci a pH – čím vyšší je koncentrace a nižší pH pokožky, tím silnější bude účinek. Díky tomu můžeme přesně regulovat jak bude kyselina mandlová fungovat a vybírat tak optimální léčbu.

Kyselina mandlová může být aplikována dvěma způsoby

  1. Profesionálně jakožto exfoliační léčebnou kůru s kyselinou mandlovou v salonu krásy.
  2. Po domácku jakožto zkrášlující kosmetiku s kyselinou mandlovou.

Jaká jsou negativa kyseliny mandlové?

Vypadá jako zcela neškodná substance – funguje velice jemně, odstraňuje pigmentové skvrny, omlazuje pokožku a podporuje její hydrataci, skvěle se hodí pro použtií v létě, na sluníčku a také je dostupná v mnohých kosmetických produktech. Pokud se ale podíváme na kyselinu mandlovou ještě blíže, zjistíme, že:

  • se nemůže používat v případě, že máte atopickou dermatitidu, psoriasis, či jakékoliv další závažné kožní onemocnění;
  • nefunguje dostatečně na to, aby vyhladila hluboké vrásky či aby odstranila skvrny po opalování;
  • není levná a ne každý si ji tak může dovolit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *